Fiets
 

CarnavalsBob 2017

Ben je Bob, zeg het hardop!

Maandag 30 januari start de CarnavalsBob campagne in Limburg. Carnaval is een geweldig volksfeest dat door veel Limburgers gevierd wordt. Door alcohol kan de verkeersveiligheid echter in gevaar komen. Omdat we streven naar nul verkeersslachtoffers voeren we rond de carnavalstijd wederom een Bob-campagne.

De BOB, daarkun je mee thuiskomencampagne, richt zich op het voorkomen van rijden onder invloed van alcohol. Dit gebeurt door automobilisten en hun passagiers te stimuleren samen de Bob-afspraak te maken en die consequent na te leven. Bob is daarbij degene die geen alcohol drinkt en zichzelf en de anderen veilig thuis brengt. Nieuw toegevoegd is het element om op een zo vroeg mogelijk moment kenbaar maken wie de Bob is. Dit vergemakkelijkt het om de Bob-rol te nemen en die consequent na te leven. Dus ‘Ben je Bob, zeg het hardop!’ Ook met Carnaval.

Focus campagne
De focus in de campagne is gericht op mensen die met de auto locaties bezoeken, waar in groepsverband alcohol wordt gedronken, zoals de horeca en evenementen in de diverse gemeenten. Juist in die situaties kunnen automobilisten door de gezellige sfeer en het groepsproces in de verleiding komen om alcohol te drinken, ook al hebben ze zich (al dan niet op basis van een afspraak met anderen) voorgenomen om als Bob nuchter te blijven. En het werkt; het aandeel verkeersovertreders afkomstig uit horecagelegenheden daalt de laatste jaren. Tijdens de carnaval voert de politie natuurlijk ook weer alcoholcontroles uit. De nuchtere automobilist wordt beloond met de welbekende Bob-sleutelhanger.

Landelijke campagne
De Limburgse carnavalsactie actie is een aanvulling op de landelijke verkeerscampagne. De centrale boodschap van de nationale Bob-campagne is dezelfde slogan ‘Ben je Bob, zeg het hardop!’. Beide campagnes laten op positieve wijze zien dat het heel normaal is dat je tijdens visites en tijdens carnaval net als bij het uitgaan al vooraf een Bob-afspraak maakt.

Campagnemateriaal
In limburg wordt de campagne ondersteund door posters en attentieborden langs de invalwegen. Ook zijn er advertenties in dag- en weekbladen. Zoals steeds het geval is, ontvangen alle campagnekalenderdeelnemers het campagnemateriaal in de gebruikelijke hoeveelheden. Tevens zijn de bierviltjes van eerdere jaren nog beschikbaar als aanvulling op de nieuwe materialen.